top of page

אבחונים

WhatsApp Image 2023-08-26 at 21.13.38.jpeg

בקליניקה אני מבצע אבחונים פסיכודידקטיים, אבחוני בשלות והדלגה, ואבחוני הפרעת קשב. מי פונה? מתי פונים?

אבחון פסיכודידקטי - זהו האבחון העיקרי בעקבותיו מגיעים אלי. אבחון מעמיק אותו עושים כשעולים קשיים בלמידה ו/או במיומנויות אקדמיות. זהו אבחון שמורכב מכמה חלקים: איסוף רקע מסודר, בחינת מיומנויות קוגניטיביות, בחינת התחום הדידקטי (קריאה, כתיבה, ואם צריך גם חשבון ואנגלית) והתחום הרגשי. האינטגרציה של כל אלו נותנת תמונה מיטבית של יכולות הילד/ה, וזו הדרך היחידה בה ניתן לאבחן לקויות למידה. האבחון אצלי עונה על כל הדרישות של משרד החינוך מבחינת זיהוי והמלצה על התאמות שונות (כולל בבגרויות) אך חשוב לדעת שזו לא חותמת גומי ולא כל אחד שמגיע מקבל המלצה על התאמות. בטח שלא מלאות. עוד דבר שחשוב לדעת לפני שמגיעים אלי זה שזהו אבחון עומק. לא נדיר שהאבחון ידרוש אפילו ארבע פגישות עם הילד/ה, וכל פגישה עורכת כשעתיים. גם כתיבתו לוקחת זמן (עד 60 יום, למרות שאני משתדל מאוד לסיים תוך 30-45 יום) אז תצטרכו להיעזר בסבלנות. 

אבחון הפרעת קשב וריכוז - "רגע", אני יכול לשמוע אתכם שואלים, "אבחון קשב לא עושה רופא?".. ובכן, לא רק. משרד הבריאות הגדיר את הגורמים המורשים לביצוע אבחון רשמי של הפרעת קשב ופעלתנות יתר (ADHD) והם רופאים שזהו חלק מההתחמות שלהם (פסיכיאטרים ונוירולוגים), רופאים מתחומים אחרים שעברו הכשרה יעודית (לרוב יהיו רופאי ילדים, משפחה ורופאים התפתחותיים), ופסיכולוגים שעברו הכשרה יעודית. כפסיכולוג חינוכי מומחה שסיים את התמחותו אחרי 2010, ההכשרה היעודית באבחון וטיפול בהפרעת קשב וריכוז היתה חלק אינטגרלי מהכשרת הבסיס שלי. מה ההבדל בין אבחון אצל פסיכולוג לאבחון אצל רופא? אם תעברו אצלי אבחון, ואכן אמצא שיש לכם הפרעת קשב, אהיה חייב להפנות אתכם לרופא לשקילת אפשרות לטיפול תרופתי. תלכו? לא תלכו? זה לא משנה מבחינת האבחנה שהינה שרירה וקיימת. ואבחנה זו תקפה מבחינת משרד הבריאות והחינוך יחדיו. עם זאת, כפי שאומר לכל מי שיפנה, אם רוצים לבדוק הפרעת קשב בלבד, התהליך אצלי יהיה מורכב, ארוך ויקר יותר מאשר דרך הקופה. מתי בכל זאת כדאי לעשות אצלי אבחון הפרעת קשב? כאשר האבחון הוא חלק מאבחון רחב יותר, כמו אבחון פסיכודידקטי. 

אבחוני בשלות והדלגה - רלוונטי בעיקר בשאלת עלייה לכיתה א'. צעירים בשנתון לעיתים יהיו זקוקים לשנה נוספת בגן עקב חוסר מוכנות (בשלות) לכיתה א'. אחרים, המבוגרים בשנתון, לעיתים יהיו כה מתקדמים ועם יכולות כה גבוהוהת הכל התחומים, שמומלץ שידלגו על שנת הגן האחרונה ויקדימו את עלייתם לכיתה א'. אצלי אפשר לקבל נקודת מבט מקצועית אובייקטיבית. חשוב לציין - בשאלת בשלות אפשר ואף מומלץ להיעזר בשירות הפסיכולוגי החינוכי (שפ"ח) של הרשות המקומית. לכל גן חובה אמור להיות פסיכולוג המלווה אותו, והשירות דרך השפ"ח הינו חינם. בשאלת הדלגה לעומת זאת, חוזר מנכ"ל מחייב אבחון חיצוני של פסיכולוג חינוכי פרטי. 

bottom of page